به گزارش روابط عمومی شرکت توزیع نیروی برق استان همدان، در سالهای اخیر تلاش برای رفع خاموشیهای ناشی از ناترازی تولید و مصرف برق در کشور جزو سیاستهای اصلی وزارت نیرو قرار گرفته است. برنامهریزی برای رفع خاموشیها در دو بخش افزایش ظرفیت نیروگاهی و مدیریت مصرف همزمان آغاز شد. افزایش ظرفیت نیروگاهی کشور برای سال گذشته تا 6 هزار مگاوات و امسال نیز 7 هزار مگاوات از جمله اقدامها برای کاهش ناترازی تولید و مصرف برق است که بهشدت دنبال میشود.
از طرف دیگر پیگیری برای افزایش میزان سرمایهگذاریهای جدید در صنعت برق و نیز افزایش میزان بهرهوری و کاهش شدت مصرف انرژی جزو سیاستهایی است که از سوی تصمیمگیران صنعت برق دنبال میشود. همچنین جایگزینی تجهیزات قدیمی با تجهیزات جدید و کممصرف، عایقبندی ساختمانها، ممیزی انرژی در صنایع، اعمال برچسب انرژی برای تجهیزات مصرفی و ... از جمله راههای کاهش مصرف و افزایش بهرهوری در مصرف انرژی هستند که وزارت نیرو و سیاستگذاران انرژی کشور باید توجه بیشتری به آن داشته باشند.
همزمان با اتخاذ این سیاستها توجه به برنامههای مدیریت مصرف هم باید در دستور کار قرار میگرفت که این موضوع از سال گذشته و همزمان با آغاز دوره پیکبار مصرف در دستور کار جدی مدیران وزارت نیرو قرار گرفت، تجربیات جهانی نیز موید آن است که کشورهای برای غلبه بر ناترازیهای تولید و مصرف از دو روش تنبیه و تشویق سمت مشترکان به طور همزمان استفاده میکنند تا بتوانند برق مورد نیاز را تأمین کنند.
یک نمونه آن را میتوان از کشور ژاپن مثال زد؛ بررسیها نشان میدهد در سالهای گذشته در این کشور اقدامهای متنوعی باهدف صرفهجویی در مصرف انرژی برق انجام شده که بهعنوان مثال میتوان به درخواست سراسری دولت ژاپن از مشترکان بخش خانگی برای صرفهجویی در مصرف برق از ماه دسامبر تا مارس سال ۲۰۲۳ و در فصل زمستان گذشته اشاره کرد. همچنین از دیگر سیاستهایی ژاپنیها برای مواجهه با ناپایداری برق، استفاده از منابع تغذیه انرژی است که به آنها اجازه میدهد در زمانهای غیر اوج نسبت به ذخیرهسازی انرژی برق و در زمانهای اوج مصرف به استفاده از انرژی منابع تغذیه با هدف حفظ پایداری شبکه برق اقدام کنند.
نصب اجباری پنلهای خورشیدی بر روی پشتبام تمام خانههایی که بهتازگی ساخته میشوند از دیگر برنامههایی است که این کشور دنبال کرده است. در کنار این اقدامهای توسعهای، بررسیها نشان میدهد ژاپنیها روی فرهنگسازی با هدف کاهش مصرف برق نیز در سالهای گذشته بهشدت کار کردهاند و با انجام مجموعه اقدامات تکمیلی مانند نصب کنتورهای هوشمند برای بیش از ۵۰ میلیون مشترک موفق شدهاند به میزان ۱۷ درصد مصرف برق را در کشورشان کاهش دهند.
در ایران نیز با توجه به اینکه شدت مصرف انرژی تقریبا 4 برابر سایر کشورها است، که برای کاهش این میزان، برنامههای تشویقی در دستور کار وزارت نیرو قرار گرفته است. از سال گذشته این وزارتخانه به اجرای طرحهای تشویقی برای کاهش مصرف روی آورده است. در این طرحها سیاستگذار به دنبال ایجاد انگیزه در مصرفکننده برای کاهش مصرف با پرداخت پاداش است. در سال گذشته و با اجرای طرح یک مساوی پنج، به مصرفکنندگان زیر الگوی مصرف بهازای کاهش هر یک کیلوواتساعت برق، معادل متوسط تعرفه 5 کیلووات ساعت برق در بخش خانگی (500 تومان) پاداش پرداخت کرد. به نظر میرسد که طرح مذکور از نظر مجموعه صنعت برق موفق بوده و توانسته است به همه یا بخشی از اهداف خود دست پیدا کند. در سال 1402 نیز طرح مذکور با برخی تغییرات و افزایش قابلتوجه در میزان پاداشها مجدداً در دستور کار قرار گرفته است. در سال 1402 دامنه شمول طرح به بیش از 31 میلیون مشترک بخش خانگی گسترشیافته و تمامی مصرفکنندگان خانگی که کمتر از 2.5 برابر الگوی مصرف اعلامی، مصرف داشته باشند میتوانند از مزایا و پاداشهای آن استفاده کنند. میزان پاداش پرداختی نیز بهصورت پلکانی از 500 تومان بهازای هر کیلوواتساعت تا 2 هزار تومان بهازای هر کیلوواتساعت افزایشیافته است.
کاهش زمان استفاده از وسایل سرمایشی، قراردادن کولرهای آبی بر روی دور کند، خاموشکردن کولرهای گازی در فضاهای بلااستفاده و تنظیم دمای محیط بر روی 24 درجه یا بالاتر از راهکارهایی است که به مصرفکنندگان کمک میکند تا مشمول دریافت پاداشهای اعلام شده توسط وزارت نیرو باشند.
اکنون این بهترین فرصت برای مشترکان صنعت برق است تا با رعایت مصرف بهینه از پاداشهای قابل توجه آن بهرهمند شوند.
صرفهجویی، پاداش دارد
دکتر محمدرسول تحفه - مدیر دفتر روابط عمومی توزیع نیروی برق استان فارس
صرفهجویی در هر امری پسندیده و مورد تأکید دین مبین اسلام است و با توجه به سبک زندگی امروز کشورمان از اهمیت دوچندانی بهخصوص در مصرف آب و برق -دو نیاز اساسی- برخوردار است.
شدت مصرف انرژی به خصوص برق در سالهای اخیر، کشورمان را جزو کشورهای با مصرف بالا قرارداده و همین موضوع ضرورت رعایت مصرف بهینه را دوچندان میسازد. مصرف بیرویه برق در کشور و در سالهای اخیر که برق تبدیل به زیرساختی اساسی در همه شئون زندگی ما ایرانیها شده یکی از عواملی است که ناترازی تولید و مصرف را به دنبال داشته است. سالهای گذشته که برق این میزان نفوذ در زندگی نداشت همان میزان برقی که تولید میشد نیازها را برطرف میکرد، اما امروزه و با پیشرفتهای فراوانی که فناوریهای روزآمد با خود به ارمغان آوردهاند، زندگی بدون برق را به کابوسی وحشتناک تبدیل میکند که هیچ فردی حاضر نیست لحظهای بدون برق باشد.
میزان بالای مصرف ازیکطرف و اضافهشدن سالی یک میلیون مشترک به مشترکان برق کشور و موضوعاتی از این قبیل ناترازی تولید و مصرف را برای کشورمان رقم زده است. تداوم ناترازی تولید و مصرف برق در کشور میتواند چالشهای متعددی را به همراه داشته باشد و بر همین اساس وزارت نیرو در دولت سیزدهم همه تلاش خود را برای کاهش و رفع این ناترازی بکار گرفت و افزایش ظرفیت تولید برق و نیز رفع نارساییهای انتقال برق در کنار توجه به مدیریت مصرف در دستور کار قرار گرفت که به اذعان بسیاری از فعالان صنعت برق موفق هم بود.
امسال نیز وزارت نیرو با تدوین 140 برنامه تلاش خود را بکار گرفته تا با کاهش ناترازی تولید و مصرف اجازه بروز خاموشی در کشور را ندهد. ویژگی خاص برنامههای امسال توجه ویژهتر به مدیریت مصرف در سمت مصرفکنندگان است راهکاری که اکثر کشورهای جهان آن را تجربه کردهاند.
در این زمینه میتوان به تجربه موفق کشور ایتالیا در غلبه بر بحران برق این کشور در سال 2022 میلادی اشاره کرد. کشور ایتالیا برای غلبه بر بحران برق با مجموعه راهکارهایی با عنوان اقدام سراسری برای کنترل مصرف برق چالشهایی که میتوانست بحرانی عمیقتر را برای این کشور به همراه داشته باشد مدیریت کند. ایتالیا علاوه بر تلاش برای راهاندازی نیروگاهها اقدام به افزایش تعرفه برق برای مشترکانی کرد که رعایت مصرف نمیکردند و از طرف دیگر با راهاندازی یک پویش مردمی آحاد جامعه را برای کمک به کاهش مصرف به یاری طلبید. البته استفاده از روشهای تنبیه و تشویق مشترکان به رعایت مدیریت مصرف در اکثر کشورهای جهان آزموده شده و موفقیتآمیز بودن آن مورد تأیید جهانی است.
در ایران نیز وزارت نیرو امسال هم با هدف تشویق و ترغیب مردم به همکاری بیشتر با صنعت برق، طرح سراسری پاداش 20 برابری صرفهجویی را طرح ریزی کرده که دامنه آن همه مشترکان خانگی را در برخواهد گرفت.
بر اساس این طرح هر مشترکی به هر میزان نسبت به سال قبل مصرف خود را کاهش دهد میتواند از پاداش 500 تومان تا 2 هزار تومان به ازاء هر کیلووات ساعت بهرهمند شود. این طرح محدودیتی برای مشترکان ندارد و مشترک با خاموشکردن یک کولرگازی و یا لامپهای اضافه منزل میتواند از مزیت این طرح بهرهمند شده و قبضی رایگان و یا حتی بستانکار داشته باشد. بنابراین، مردم در همه نقاط میتوانند با خاموشکردن لامپهای اضافه و یا کولرهایی که چندان مصرفی ندارند و یا تنظیم دمای منزل و یا کولر بر روی دمای آسایش (24) درجه سانتیگراد و یا تعمیر و سرویس وسایلی که پرمصرف شدهاند از پاداش برخوردار شوند.
نویسنده:لیلا رحمان ستایش
انتهای پیام/
|